Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

->Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος (λίγα λόγια για την Ενορία)

Κοινοποίηση:

Η Ενορία του Φαλατάδου από κάποια γραπτά κείμενα προϋπήρχε από το 1750.Η σημερινή ενορία ιδρύθηκε στα τέλη του 19ο αιώνος με τα εγκαίνια του ενοριακού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και της Αγίας Τριάδος. Ο ναός είναι τρισυπόστατος γιατί με κάτι γραπτά κείμενα και με μαρτυρίες γερόντων στη θέση του σημερινού ναού υπήρχαν τρία μικρά εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Βασιλείου.
Η ανέργεση του Ναού ξεκίνησε περίπου το 1850. Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1889.Είναι Βασιλικού ρυθμού με τα τρούλου και έχει σταυροειδές σχήμα με 22μ. μήκος,12μ. πλάτος και 20μ. ύψος. Ο ναός είναι ο μεγαλύτερος και ο επιβλητικότερος της Τήνου. Το ναό κοσμούν βυζαντινές εικόνες καθώς και αξιόλογα λατρευτικά είδη τα περισσότερα είναι δωρεές ευλαβών Φαλαταδιανών από την Κων /πολη. Το ναό ακόμη κοσμούν ξυλόγλυπτα και μαρμάρινα προσκυνητάρια. Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη οι τεράστιες μαρμάρινες κολώνες του ναού και γενικά όλος ο τεράστιος όγκος του. 

Ένα απραγματοποίητο όνειρο των Φαλαταδιανών είναι να γίνει το τέμπλο μαρμάρινο που υπάρχουν σχέδια του Λυρίτη του Καπαριά από το 1930 που δεν έγιναν τότε λόγω οικονομικών δυσκολιών. Σήμερα η ενορία έχει 55 εξωκλήσια.
Το 1997 ιδρύθηκε με την χρηματοδότηση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αιγαίου, Εκκλησιαστικό Μουσείο όπου φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια από την ενορία και τα εξωκλήσια του χωριού. Ο ναός πανηγυρίζει της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου 26 Σεπτεμβρίου, όπου ο σύλλογος Φιλοπροόδου Φαλαταδιανών διοργανώνει παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.
Ένα σπουδαίο γεγονός για το χωρίο μας είναι η ανεύρεση της Αγίας εικόνος της Μεγαλόχαρης από τον Φαλαταδιανό εργάτη Δημήτριο Βλάσση στις 30 Ιανουαρίου 1823.Ο σύλλογος Φαλαταδιανών τιμώντας το γεγονός αυτό αφιέρωσε μαρμάρινη αναπαράσταση της Ευρέσεως στη είσοδο του ναού που φιλοτέχνησε ο Χωριανός μας Πραξιτέλης Τζανουλίνος το 1986. Για τον λόγω αυτό την παραμονή 29 Ιανουαρίου γίνεται Εσπερινός και στο τέλος λαμπαδηφορία σ` όλο το χωριό.
Στο χωριό λειτουργεί κατηχητικό σχολείο και τα Χριστούγεννα γίνεται γιορτή στο σχολείο του χωριού.
Στον Φαλατάδο είναι και η έδρα της νέας Αρχιερατικής περιφέρειας Σωσθενίου που ιδρύθηκε το 2002 με το νέο Μητροπολίτη Σύρου κ. ΔΩΡΟΘΕΟ Β΄